Yelto Zimmer

Stimulii pietei globale a cerealelor – provocari majore la nivelul fermei

 

yelto-zimmerPietele globale de cereale sunt dominate de catre sisteme indelungate si care produc recolte scazute.In comparatie cu acestea, toti producatorii europeni – inclusiv cei din Romania – opereaza dupa un sistem care genereaza recolte bogate.

Pe o baza de tonaj, producatorii care folosesc sistemele indelungate sunt – in comparatie cu competitorii lor care au recolte bogate – caracterizati de:

(1)      Costuri de input relativ mari

(2)      Costuri operative relativ scazute

(3)      O productivitate a muncii extrem de crescuta

Fermele moderne din Rusia sau Ucraina – chiar daca trebuie sa plateasca rate de salarii mici – nu sunt eficiente,in mod special, cand vine vorba de costul fortei de munca. Motivul principal: o productivitate a muncii foarte scazuta si un numar foarte mare de angajati care nu sunt implicati direct in operatiuni productive pe camp.

Singurul avantaj substantial si de durata (cel putin pe termen mediu) al cultivatorilor din Europa de Est sunt chiriile mici ale terenurilor.

In prezent, preturile crescute pentru materii prime genereaza o puternica dorinta de a extinde la nivel global productia de recolte, care, in cele din urma, va reduce preturile acestor materii. Deci, este de asteptat ca nivelul actual al preturilor nu va ramane constant.